I love Palestine

I love Palestine

Friday, 19 April 2019

Kind Family and the Stray Dog :D








Its a story about a stray dog who receive love and kindness from a loving family. What touch me the most is the father collect bones from restaurant for the dog. The food is not wasted and the needy dog full up his stomach. Bless the family for their kindness and may all the good did return by Allah SWT.

Ya Allah sesungguhnya keluarga mereka sangat baik hati terhadap haiwan sebagaimana suruhanmu. Limpahkanlah rezeki dan rahmatmu kepada mereka. Tempatkanlah ayahnya di kalangan orang-orang yang soleh. Mudah-mudahan perbuatan baik mereka menjadi ikutan ramai dan menjadi pahala berterusan buat mereka. Mudah-mudahan kami juga istiqamah dalam melakukan kebaikan dan melaksanakan suruhanmu. Amin.. 


Sunday, 31 March 2019

Reflection: Padah Membawang (Back Biting)


    


Padah Membawang
Assalamualaikum. Aku harap confession aku ni dapat beri sedikit pengajaran kepada readers semua.
Aku dulu zaman belajar top student tau. Sentiasa straight As setiap exam. Pastu dapat masuk sekolah berprestij. Wah nampak berlagak kan? Tak lah. Zaman aku top dulu aku memang humble. Tak pernah pandang rendah kat orang yang low dari aku.

Masuk universiti akลซu perform lagi. Masuk aliran sains. Once again aku jadi budak top. Semua orang puji aku pandai. Tapi macam biasa. Aku suka cakap “takdelah biasa2 je. Kebetulan je tu perform, Allah yang bagi”.

Aku cuba elak downgrade kan orang. Tapi aku lupa, ibu aku kuat membawang. Ibu selalu cerita “eh anak siah tu keje kampung je.. belajar diploma tapi keje kampung je.”
Aku pun cakap, “takpelah sekurangnya dia keje jugak”.

Kemudian aku dah habis belajar pun ibu cakap lagi “eh anak si leman tu x sambung belajar pun. Keje mekanik je dia.”

Aku jawab “emm takpelah orang belajar tinggi pun belum tentu dapat kerja. Zaman sekarang susah kerja. Ok la dia kerja daripada tak kerja”.

Ibu suka bandingkan aku dengan anak kawan dia. “Anak si joyah tu tak cerdik mana pun ibu tengok.. dengar cerita belajar haritu cgpa rendah.. haritu dia bangga sangat dengan anaknya. Kang dah padan muka. Anak ibu so far memang paling pandai dari anak2 kawan ibu”.

Kadang tu aku geram juga dengan ibu aku. Sibuk je hal orang. Kadang tu naik juga rasa marah aku. Pernah aku cakap dengan nada sedikit tinggi “ibu ni kuat membawang la. Cuba la jangan menyibuk hal orang. Biar la diorang nak jadi apa pun”.

Ibu aku kecik hati. Lepas tu ibu tak bercakap dah dengan aku. Aku menyesal. Ibu aku jadi pendiam. Pendiam terus. Last2 aku mintak maaf dengan ibu. “Sorry bu. Ibu sembang jela macam biasa. Taknak tegur dah. Ibu jadi je diri sendiri”.

Alhamdulillah ibu ceria semula. Ibu kembali jadi makcik bawang semula. Setiap kali ibu cerita, aku dengar je. Aku faham, kadang2 mak-mak ni takde topik nak sembang. So itu je topik yang boleh dia buka walaupun terpaksa cakap pasal orang.

Lama aku tunggu kerja, tak juga dapat-dapat. Lepas beberapa bulan tiba-tiba banyak offer aku dapat. Semua keje dalam bidang. Wah bertuahnya aku.
Tapi takdir Allah mendahului. Ibu tiba-tiba sakit, sakit terlantar. Takde orang boleh jaga ibu selain aku sebab aku anak tunggal.

Alhamdulillah aku setia jaga ibu. Tapi tipulah kalau aku cakap tak pernah terkilan dengan jalan hidup aku ni. Ada la sikit rasa sedih. Sekarang orang kampung pula cakap kat aku “belajar tinggi tinggi tapi akhirnya tak kerja langsung”.

Baru aku sedar, kita manusia hanya mampu merancang. Tapi Allah la sebaik-baik perancang.

Sebenarnya, kita tak tahu pun masa depan kita macam mana. Our future is never promising until we go through it. Tengoklah aku. Graduan cemerlang yang sering disebut-sebut sebagai budak pandai, sering dapat pelbagai anugerah dan tersohor sebagai otak geliga. Tapi akhirnya?

Aku tengok kawan-kawan aku yang tak sambung belajar dah jauh terkedepan tinggalkan aku di belakang. Yang zaman belajar pointer tak cecah 3.00 pun dah jauh berlari tinggalkan aku terkapai-kapai kat rumah ni.

Kesimpulan yang aku nak cerita di sini :
1) Jangan pernah membawang pasal orang walaupun dalam hati, walaupun hanya sekadar menaip di facebook. Jangan! Sebab takut Allah uji kita balik dengan ujian yang sama.

Contoh dialog bawang : “eh si minah tu dah 10 tahun kahwin belum dapat anak. Dia mandul ke? Sebab badan dia gemuk jugak. Orang gemuk memang payah mengandung”. Elakkan la cakap macam ni. Kan lebih baik kalau kita mendoakan yang baik2.

2) Belajar tinggi-tinggi tak menjanjikan masa depan yang cerah. Tengoklah aku. Akulah buktinya. Akhirnya menjadi surirumah sepenuh tangga menjaga ibu ku sehingga bila2. Dulu cita2 aku tinggi tapi nampaknya cita2 tu dah terkubur begitu saje.
Kadang2 bila down aku menangis juga terkenangkan nasib diri. Malu jumpa kawan2. Masing2 dah beranak pinak, keje bagus, dapat gaji bulanan. Aku pula? Setia di sisi ibu tersayang, cukup makan, kadang2 mengharapkan duit ehsan sedekah orang untuk ibu. Nak kahwin? Ada ke suami yang sanggup menikahi isteri yang menjaga ibu terlantar & tidak punya apa-apa? Pasti dia fikir seribu kali.

3) buat adik2 yang masih belajar tapi tak perform, jangan sedih . Jangan cemburu dengan budak pandai. Kita tak tahu masa depan kita bagaimana. Mungkin awak yang tak pandai lebih berjaya akan datang dari budak pandai tersebut? Hanya Allah tahu.
Aku cuba didik hati bersangka baik. Aku yakin Allah sedang menguji kesabaranku. Aku yakin Allah sedang merencana suatu perancangan yang baik untukku. Seperti yang aku katakan tadi. Our future is never promising until we go through it. Hari ini aku jaga ibu aku. Akan datang who knows? Mungkin takdir aku lebih baik dari korang yang sedang baca confession ni? Only Allah knows.
Doakan ibu aku sembuh sepenuhnya. Doakan masa depan yang terbaik untuk aku.

P/s : dah masuk 3 series ni aku dah give up untuk kahwin. Tolong doakan ada prince charming sudi nak kahwin dengan aku.
Wassalam…
– Abcd


Suri say 
๐Ÿ‘„Source of article is from here
๐Ÿ‘„ Good writing and a true story that should be share for us to repent. 
๐Ÿ‘„ Its real, before you hurt other think of yourself first, pray it wont happens back to you. 
๐Ÿ‘„ everyone have their own difficulties. 
๐Ÿ‘„ keep our mouth away from sin. Stop back bite at least to protect ourself from our own harsh word. We never know after we hurt someone, what are their dua. Orang yang teraniaya doanya mudah dimakbulkan. 
๐Ÿ‘„ The world are temporary, never be so arrogant. One day we are nothing other than ibadah and the good deed that will differentiate and help us. 


Friday, 15 March 2019

Adab Melawat Pesakit



Someone I knew is in difficulties, the family is in harsdhip enough to attract Menteri Besar, MB to give a visit. Their newborn child is diagnosed with heart problem. After the MB visit, many of the neighbour also tend the house showing concern and help. Sadly after the charity visit, some saying bad things about the family, of how the house is dirty and messy. I am not to judge, but that really something shouldn't be discussed openly as I think it is aib that will embarrass the family if they hear it. Afterall the issue is worthless and the discussions is wasting time and it is a sin. Where your concern on the pitiful child, just how much the donation that worth the backbite. Really we have so many sin, prevent ourself making more by talking on petty things like this. Its ok to say the bad thing if for good sake but if just to make a hot story with someone the family know, that is backbiting and it is a sin. Be kind to other, if cant just dont disturb them, they are pitiful enough. 

Saturday, 9 March 2019

Surat Memohon Cuti Sekolah Untuk Menghadiri Majlis Konvokesyen

Few days ago, my neighbour asking me to write a letter as the tittle above. Because of exam week, she feels the urge to make a proper letter where usually she do it herself. In rushing and have to entertain (chit chatting with) her along the making, that is my best writing. My apologise for the format, grammar and spelling mistakes. Hihihi.. hopes the content will benifit anyone's whos looking for idea to make such letter. Credit also to few refference  from internet. ๐Ÿด๐Ÿ˜


Notes: Oh my writing. Hihi.. it should be small, but for this I make  it bigger but it turn out kind of messy. 

Sunday, 24 February 2019

The dodo youtube Channel


If you like to watch animals vidoe compilation, for me the dodo is the best choice. Im not courageous to watch animals cruelty video. And beware, in some video-making, animals were being tortured for the sake of the video. In the dodo, InshaAllah all are sincere and real. Anyway, I like the channel. thedodo.com ๐Ÿค ๐Ÿ˜ป๐Ÿ’๐Ÿฆ๐Ÿถ๐Ÿ•๐Ÿฉ๐Ÿบ๐Ÿฆ๐Ÿฏ๐Ÿ…๐Ÿ†๐Ÿƒ๐Ÿ‚๐Ÿฎ๐Ÿฆ„๐ŸฆŒ๐ŸŽ๐Ÿด๐Ÿ„๐Ÿฐ๐Ÿฆ๐Ÿ—๐Ÿ๐Ÿป๐Ÿ€๐Ÿธ๐Ÿฆ๐Ÿฆ‰๐Ÿฅ๐Ÿ๐Ÿฆ†๐Ÿ“๐Ÿฆƒ๐Ÿผ๐Ÿจ๐Ÿฆ๐Ÿฆ€๐Ÿž๐Ÿ•ธ๐Ÿฆ‹๐ŸŸ๐Ÿš๐Ÿ™๐ŸŒ๐Ÿ™๐Ÿ‰๐Ÿฅ€๐ŸŒฟ๐ŸŒท๐ŸŒต๐ŸŒป๐Ÿ’๐ŸŒฑ๐ŸŒฒ๐ŸŒฒ

[Source]










Axelle the dog. Salute to the kind woman that save her. I just suddenly cry when she cry. May all the blessing  to the kind heroes. 


Wednesday, 20 February 2019

Kalau Aku Kaya


Adamxy Walker
๐ŸŽผ๐ŸŽค๐ŸŽป Lyrics ๐ŸŽผ๐ŸŽค๐ŸŽป Kalau aku kaya Kalau aku kaya Aku nak gaya hidup aku berubah Alangkah indah kalau dah tak susah Jadi pemilik bukan sewa rumah Makan tak habis minum tak sudah Bil api air semua bayar awal Tulis cek selamba tak risau batal Masuk dalam bank semua melopong Dalam akaun ada banyak 0 0 0 0 0 Dan kalau aku mampu (jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalanraya) Buat suka hati aku (Kamu tak perlu risau, Aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau) [Chorus] Kalau aku kaya Hari hari hari raya Bil-bil jiran keluarga Aku belanja selamba Kalau aku kaya Aku beli segalanya Bungkuskan semua Hadiahkan pada mama Kalau aku kaya (kalau aku kaya, kalau aku kaya) Kalau aku kaya (kalau aku kaya, kalau aku kaya) Aku gajikan driver Nama dia Schumacher Dia panggil aku sir Aku panggil dia der Der, tolong hantar mak aku pegi pasar Belikan nasi lemak Boss engkau dah lapar Aku belikan Kim K, kain lebih Pesan dia tolong tutup aurat, terima kasih Beats by Dre Next beat by'Ye Tiap show pakai J's Hypeman aku Jay Biar aku belanja, subsidi gula Korang kena kencing manis tanggung rawatan semua Pening apa semua benda aku yang sponsor Kalau korang takut trafik kita naik helikopter Dan kalau aku mampu (jangan pening kepala, Aku betulkan semua lubang atas jalanraya) Buat suka hati aku (Korang tak perlu risau, Aku beli semua pokok janji bumi kekal hijau) [Chorus] Kalau aku kaya Hari hari hari raya Bil-bil jiran keluarga Aku belanja selamba Kalau aku kaya Aku beli segalanya Bungkuskan semua Hadiahkan pada mama Aku beli serba satu (Heh aku beli dua) Eleh aku angkat lima (Wei aku borong semua) Bagitahu jiran lama (Sewa mereka kami taja) Dan kalau anak-anaknya geliga (Kita bagi biasiswa) Bila aku kaya Bila aku kaya Bila aku kaya Bila aku kaya Kaya, kaya Bila aku kaya Hari hari hari raya (hari-hari ha ha) Bil-bil jiran keluarga Aku belanja selamba (rileks-rileks semua aku belanja) Bila aku kaya (Yea) Aku beli segalanya (semua) Bungkuskan semua (ha ha) Hadiahkan pada mama (mama nak apa) Bila aku kaya (Kita bukan pergi kedai kereta beli kereta) Bila aku kaya (Kita pergi kedai kereta beli kedai kereta) Bila aku kaya (bila aku kaya, bila aku kaya) Bila aku kaya (bila aku kaya, haih bila lah nak kaya) Kalau aku mampu Buat suka hati aku




Best betul lagu ni. Amin2... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿค ๐Ÿค 

Wednesday, 13 February 2019

Public Awareness on Animals Cruelty

Recently we were shocked with the news of animals cruelty in Malaysia. About the dog who cracked his skull beaten by angry motorcyclist, a stray cat klilled in the dobby and a dog who dragged behind a truck. It is unbearable to think what been through by these pitiful animlas, its so sad. We feel very angry toward the crime, how come they do that. But lucky, all the 3 cases get attention wheres all the prepratators criminals was caught. All was thank to the caring natizen who make report about the crime. So abuser, beware.





Sunday, 10 February 2019

Wira Yang Syahid


'Selamat jalan wiraku'
hmetro.com.my
Feb 10, 2019 3:23 PM



ORANG ramai mengusung jenazah Abdul Bari untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Merbau Patah. FOTO Ghazali Kori


WALAUPUN saling tidak mengenali, orang ramai yang bersimpati dan kagum dengan sifat terpuji serta keberanian Abdul Bari Asyraf Mohd, 31, tidak mahu melepaskan peluang mengikuti majlis pengebumian Allahyarham dan memberi penghormatan terakhir.

Kehadiran lebih 500 ahli keluarga, saudara mara, rakan dan orang awam dalam keadaan cuaca panas terik itu membuktikan mereka mahu menjadi sebahagian yang mengiringi pemergian wira yang dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Merbau Patah, Kuala Terengganu, hari ini.

Malah, suasana sedih melihat raut wajah insan kesayangan Abdul Bari yang kehilangan anak tersayang turut meruntun hati orang ramai yang berada di tanah perkuburan itu.

Dalam suasana pilu itu, jenazah Abdul Bari selamat dikebumikan jam 2.15 petang di tanah perkuburan itu.

Ibu bapa Allahyarham, Mohd Mustafa, 66, dan Masitah Awang, 60, dilihat sugul tetapi tenang menyaksikan upacara pengebumian.

Turut hadir memberi penghormatan terakhir ialah pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) negeri, termasuk Ketua Polis Negeri, Datuk Aidi Ismail dan Pengarah JBPM negeri, Azlimin Mat Noor.

Terdahulu, jenazah Abdul Bari Asyraf dibawa ke Masjid Kampung Merbau Patah bagi menyempurnakan solat jenazah selepas jemaah menunaikan solat Zohor kira-kira jam 1.45 tengah hari.

Solat jenazah dipimpin Imam Masjid Kampung Merbau Patah, Abdul Muim Khatib Mohamed.

Abdul Bari ditemui lemas jam 7.23 pagi tadi di muka kuala Sungai Terengganu, kira-kira 2.5 kilometer daripada lokasi dia dilaporkan hilang selepas membantu menyelamatkan lima beranak dalam insiden pacuan empat roda Mitsubishi Storm terjunam ke sungai berkenaan, malam kelmarin.

Mayat Abdul Bari ditemui dalam keadaan terapung oleh pasukan penyelamat dan orang ramai




-[source]
-may Allah grant you syahid for your heroic move. 
-from the news of what i read, he went fishing with friends (it is his hobby) back home for zohor and lunch then went back fishing again. they saw a car sinking in the river, he is the first to dive among the 5 hero. All five family member resqued but one of the resquer didnt show up. After two days his body was found. Al fatiha for him, and condolences to the family member. May Allah grant syahid to the hero. His family truely blessed with a kind and brave son.


Saturday, 26 January 2019

Hari Jumaat


Semalam (jumaat) ada jiran yg hadiahkan mak telekung. Sebab dia ternampak kain telekung mak terkoyak lepas terpijak. I am very garteful to Allah, and thankful to her. Not because the value of the telekung but i feel her kindness and sincerity. Also my neighbour, kindly help me with my tuition class that i couldn't be more grateful. We muslim belief that friday is a special day, good deed will be repay more than other day. For all that kindness may Allah repay it abudantly. Sesungguhnya Allah SWT maha kaya lagi maha pemurah. ๐Ÿ˜บ


Friday, 4 January 2019

Cops Stop To Question Guy On Roadside — Then Realize He's Saving A Life "Is he giving him CPR?"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...